duminică, 27 septembrie 2015

"Dragostea mea este un acord ce-am făcut cu eternitatea..." Octavian Goga şi Veturia Mureşan


Iubirea dintre poetul Octavian Goga si soprana Veturia Muresan a fost una tumultoasa si controversata. A depasit prejudecatile societatii, canoanele morale si timpul. S-au iubit ca doi adolescenti. S-au casatorit cand aveau 40 de ani, dupa ce Goga i-a castigat libertatea Veturiei dandu-i un post de episcop fostului sot.

Misterul, controversele, suspiciunile si barfele au fost prezente pe tot parcursul relatiei celor doi si au continuat sa ridice semne de intrebare chiar si dupa moartea lor. Despre Goga s-a spus ca ar fi fost otravit chiar cu stiinta celei pe care a iubit-o cu atata patos incat a vrut sa ridice un mausoleu al iubirii, in care sa doarma impreuna somnul de veci. Ea a fost numita "privighetoarea lui Hitler", "galagioasa ilustra" sau "marea doamna a dictaturii antonesciene". Taina iubirii pe care unii au considerat-o doar "un exercitiu de fictiune" au luat-o cu ei in mormant.

Octavian Goga si Veturia Muresan s-au intalnit pentru prima data la varsta adolescentei. S-au cunoscut in la Sibiu, 1896. Ea era o eleva de pension in varsta de 13 ani, iar Goga un licean care avea 15 ani. Intalnirea care a trezit primii fiori ai unei iubiri de adolescenti a lasat urme pe care timpul nu le-a mai sters. "Tu esti zilele astea la Sibiu - in sfarsit totusi ma gandesc cu bunatate la acest petec de pamant. Acolo ne-am vazut, acolo m-ai cunoscut, acolo am inceput a te iubi. Acolo... acolo... Iti multumesc ca te-ai gandit sa-mi aduci putin pamant sfant", ii scria Goga Veturiei in 1920, la doua decenii de la prima intalnire.

Dragostea la prima vedere de la Sibiu nu s-a concretizat intr-o relatie. Au plecat pe drumuri diferite in viata. La 19 ani, Veturia s-a casatorit cu Lazar Triteanu, un preot ortodox. In 1906, Goga s-a casatorit si el cu Hortensia Cosma, fiica unui bogatas din Ardeal. Despre primele casatorii ale celor doi s-a spus ca ar fi avut o singura motivatie: interesul.

Veturia, privighetoarea Ardealului


Veturia Muresan provenea dintr-o familie instarita din Ardeal, fiind fiica preotului Zevedei Muresan. A avut parte de o educatie aleasa si a urmat cursurile pensionului de fete din Sibiu. A urmat o cariera de soprana si a ajuns un nume cunoscut. Dupa debutul din 1903 de la Sibiu, cronicarii au numit-o "privighetoarea Ardealului" .
A ajuns o solista cunoscuta, iar in noiembrie 1909 a fost decorata de regele Carol I cu medalia "Bene Merenti" pentru realizarile in cultura muzicala romaneasca.

Regasire

La scurt timp dupa casatorie, cei doi s-au regasit si iubirea din adolescenta a reinviat. Familia Goga a legat o frumoasa prietenie cu familia Triteanu, iar Tavi si Duta, asa cum se alintau in scrisori, au continuat iubirea din adolescenta intr-o relatie clandestina. Relatia extraconjugala n-a putut fi ascunsa la nesfarsit si, in anii care au urmat, amorul celor doi devenise deja un cunoscut subiect de barfa.
"Marea lui dragoste cu care a si plecat in mormant, marea lui obsesie, mai mult decat dragoste, tulburarea, revolta, blestemul", spunea Victor Eftimiu despre iubirea lui Goga pentru Veturia.

Veturia a fost gandul care i-a alinat lui Goga perioada de detentie din 1909. Cand a fost pentru prima data inchis sub acuzatia de propaganda nationalista in Ungaria, Goga ii scria Veturiei: "Duta draga, mi-am adus aminte ca si pe cel mai prost asternut se poate visa frumos...".
Amorul reluat in 1909 si finalizat printr-o casatorie abia in 1920 a fost asternut in trei caiete de jurnal ale lui Goga, numite "Florile Tacerii" in care poetul si-a trecut gandurile de iubire pentru Veturia, de-lungul a mai bine de un deceniu de relatie ascunsa.
"Duta, stau si ma gandesc asa linistit la toata povestea noastra. Desigur ca pe langa inrudirea aceia misterioasa de suflet si de carne a contribuit si asemanarea asta ciudata a sortii noastre, ca sa ne dam mana si sa mergem alaturi. E firesc, e logic, e normal ca noi sa ne gasim un cuib al nostru... Ma gandesc cum ne modeleaza sufletul viata... dragostea... Ma uit acum la mine... simt ca au fugit atatea umbre, ca te-am distantat atat de mult de toate reprosurile - ca esti pura, ca palpita eternitatea deasupra noastra... !", ii scria Octavian Goga in toamna anului 1919.
In jurnal, poetul a lasat mostenire cele mai frumoase declaratii de dragoste scrise pentru Veturia: "Mos Craciun de doua mii de ani nu stie o colinda mai frumoasa ca sarutarea ta".
"Programul meu de viata se rezuma astazi in doua cuvinte cu tot farmecul lor senin si nemasurat: Casa noastra. Numai trei lucruri vreau in mobilierul casei noastre: Dragostea ta, sanatatea ta, cantecul tau si vom fi fericiti", scria Goga in iarna anului 1919.

Relatia de iubire in care cei doi au trait vieti separate mai bine de un deceniu a devenit libera abia in 1920, cand Goga si Veturia au divortat. In ziua de 22 iunie 1920, cand a obtinut divortul de Hortensia Cosma, Goga scria in "Florile tacerii": "Libertatea mi-am recucerit-o. Ti-o dau tie!".
Se spune ca, pentru a o obtine pe Veturia, Goga, care era in 1920 ministru al Instructiunii si Cultelor, a intervenit pentru a il recompensa pe sotul acesteia cu un post important. In octombrie 1920, cand Veturia a divortat de Lazar Triteanu, fostul sot s-a ales cu un post de episcop ortodox. "Tavi meu - azi mi-am recastigat prin sanctionarea legii numele meu de-acum 17 ani, acel nume care trebuia de-atunci sa stea alaturi de-al tau. Intarzierea este zadarnica si goala, voi s-o rectific prin curatenia, dragostea si bunatatea ta", a scris Veturia dupa obtinerea divortului. S-au casatorit in 1921, pe 15 ianuarie, de ziua lui Mihai Eminescu.

A renuntat la cariera de soprana pentru Goga

Dupa casatorie, Veturia a renuntat la cariera ei promitatoare de soprana si s-a mutat la Ciucea, satul
transilvanean in care Goga cumparase, inca din 1919, un conac special pentru casnicia lor indelung visata. Veturia s-a ocupat intens de amenajarea conacului din Transilvania, in vreme ce Goga, ocupat cu politica, a stat intr-o vreme mai mult pe la Bucuresti. Si-au dorit un copil si Veturia a umblat pe la multe clinici din strainatate ca sa-si trateze infertilitatea.
La Ciucea, in cuibul de iubire cumparat de Goga si amenajat de Veturia, le-a venit ideea ridicarii "Mausoleului iubirii", un loc de veci in care sa fie inmormantati impreuna. "In primavara anului 1938 ne plimbam prin gradina cand, dupa o hotarare definitiva, am desemnat locul unde sa ridicam mormantul", nota Veturia in jurnal.
Sotia lui Goga si-a dorit ca mausoleu sa fie ridicat de Constantin Brancusi. Celebrul sculptor a acceptat, insa a amanat lucrarea pentru o perioada ulterioara. Veturia nu a avut rabdare si a predat lucrarea lui George Matei Cantacuzino. La ridicarea mausoleului, construit din marmura si mozaic de Murano, s-a lucrat aproape 20 de ani. Octavian Goga nu a apucat sa vada lucrarea finalizata.

Mausoleul Iubirii


Goga a suferit pe 5 mai 1938, chiar in parcul conacului de la Ciucea, un accident vascular cerebral cu
hemiplegie. Poetul care avea doar 57 de ani a intrat in coma si nu si-a mai revenit. A decedat dupa doua zile, pe 7 mai 1938. A fost inmormantat, initial, in cimitirul Bellu din Bucuresti. Veturia i-a supravietuit 41 de ani si a dus la finalizare locul de veci planuit impreuna cu Goga. "Douazeci de ani am lucrat la acest mozaic si eram intr-o lupta continua. Luam mainile de pe lucru si cadeam in disperare si oboseala. Imi spuneam: <<Mi-am luat o insarcinare si trebuie sa o duc la capat. Nu doresc altceva decat, facandu-mi datoria aici, sa trec si eu impacata, dincolo, in somnul cel mare>>", scria Veturia despre lucrarea la celebrul loc de veci. Dupa ce mausoleul a fost finalizat, ramasitele lui Goga au fost aduse la Ciucea.

Acuzatii de spionaj si tradare

In cei 41 de ani pe care Veturia i-a trait despartita de Goga, a fost privita ca o personalitate controversata. Pentru faptul ca a reusit sa salveze domeniul de la Ciucea de toate dictaturile care s-au perindat la puterea tarii si pentru relatiile controversate avute cu mari personalitati ale vremii, Veturiei i s-a spus "Privighetoarea lui Carol II"," Eminenta cenusie", "Marea Doamna a dictaturii antonesciene".
Stranepotul lui Goga, scriitorul Mircea Goga, a descris-o pe Veturia drept o femeie malefica si periculoasa in cartea numita "Privighetoarea lui Hitler". ,,Casatoria Veturiei cu Octavian Goga n-a fost pentru ea altceva decat indeplinirea unei misiuni incredintate ei de catre Serviciile Secrete germane, a caror agenta recrutata inca din 1914 a fost, la Bayreuth", scrie Mircea Goga, stranepotul lui Octavian Goga. Despre Veturia, stranepotul lui Goga spune ca ar fi fost spioana lui Hitler, ca si-ar fi tradat nu doar tara, ba chiar si sotul, acuzand-o ca n-ar fi fost straina de moartea acestuia. "Capetele incoronate ale Europei, marii barbati de stat ai lumii s-au inclinat in fata ei, iar usile palatelor, castelelor si ale Consiliilor de Stat s-au deschis larg la intrarile-i triumfale. A intalnit, cunoscut si s-a imprietenit cu cele mai mari spirite ale secolului XX. Ar fi putut sa urce in lumina, dar a preferat sa unelteasca in umbra. A tradat doi soti si o tara, iar, apoi, pe rand, puterile straine, in a caror solda s-a aflat, Germania si Anglia, si cu siguranta ar fi tradat-o si pe cea de-a treia, Uniunea Sovietica, al carei agent devenise dupa 1944, daca ar fi venit inainte de 1979 americanii", mai spune stranepotul lui Goga.
Si iubirea celor doi a fost pusa sub semnul intrebarii, dupa disparitie. S-a spus ca, dincolo de romantismul din jurnale, amorul lui Goga cu Veturia n-ar fi fost decat "un exercitiu de fictiune destinat iluzionarii posteritatii".

Domeniul de la Ciucea, donat statului roman

Domeniul de la Ciucea pe care Veturia a reusit sa-l salveze de ocupatia nemteasca, de Carol, Antonescu, Stalin si comunisti a fost donat, intr-un final, statului roman. Conditia Veturiei a fost ca locul sa devina un lacas de cultura care sa pastreze intacta memoria iubirii lor.
In vara lui 1967 a avut loc aici deschiderea oficiala a Muzeului Memorial "Octavian Goga" .Veturia a murit in 1979 si a fost inmormantata langa Goga, in mausoleu. Pe frontisipiciul Mausolului Iubirii se pot citi cuvintele lasate mostenire de Veturia:

"Jur-imprejur e largul care canta,
 E soare-n cer, e sarbatoare sfanta
 si-n vreme ce mi-a amusit pamantul
 Fiorul pacii-n suflet mi se lasa
 Eternitati imi flutura vesmantul
 Simt Dumnezeu cum ma primeste-n casa".

sursa Adevarul.ro , Elisabeth Bouleanu 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu